Povestea mea a început la Brăila. Orașul cu salcâmi din amintirile lui Sebastian își păstrează o energie melancolică pe care n-o poți înțelege, ci doar simți. Și dacă există un lucru care îmi amintește de fiecare dată că Brăila înseamnă Acasă – acela este Teatrul „Maria Filotti”. Pentru că nu pot uita serile adolescenței când veneam la același spectacol chiar și a zecea oară. Când îi știam pe toți actorii și mi se părea că ei sunt atât de mari și eu atât de mică. Când așteptam ultima replică cu fluturi în stomac, știind că urmează aplauzele – momentul cel mai sincer de după reprezentație când poți citi atât de multe în ochii actorilor. Pentru că acolo am găsit o altfel de lume și tot acolo m-am descoperit pe mine. 

Propunerea domnului director Lucian Sabados de a colabora la ziarul Festivalului „Zile și nopți de teatru” a venit pe neașteptate. Acum sunt puțin mai departe de casă; drumul meu s-a ales singur. Și totuși, nu m-am îndepărtat de teatru. Am ales să scriu. Am vrut să văd frumosul dintr-o lume complicată, care naște doar întrebări, nu și răspunsuri. Iar teatrul are puterea de a-i da spectatorului infinite perspective. A înțelege teatrul continuă să fie o provocare pentru fiecare creator. A-l explica este imposibil. Eu adun cât mai multe întâlniri teatrale, pe care vreau să le consemnez și să le povestesc tuturor. Pentru mine asta e o bucurie, iar (re)venirea într-un loc atât de familiar m-a încântat.
Din experiența atâtor ediții de Festival la Brăila am o certitudine: evenimentul aduce publicul mult mai aproape de teatru. La câțiva pași de Dunăre, în Centrul Istoric al unui oraș cu tradiție, oamenilor le face plăcere să se regăsească unii pe ceilalți și să vadă spectacole bune. E ceea ce menține (încă) spiritul viu. Și nu trebuie uitat niciodată lucrul acesta.
Inițiativa realizării unui ziar care să surprindă momentele-cheie ale fiecărei zile de Festival surprinde în mod plăcut. Ba mai mult, acum la cea de-a X-a ediție, ea devine o necesitate. Aflat în fața unui prag, cel al redeschiderii clădirii și al stagiunii, Teatrul „Maria Filotti” este pregătit pentru restabilirea dialogului cu spectatorii săi. Confesiuni ale artiștilor, interviuri și gânduri înainte sau după spectacol – toate acestea se vor regăsi în foaia volantă, tocmai în sprijinul apropierii publicului de artiști.
Pornim în aventura „Zile și nopți de teatru la Brăila”!

Elena Coman

Articol publicat în ziarul „Teatrul în Zile și Nopți”, lansat odată cu ediția a X-a a Festivalului „Zile și nopți de teatru la Brăila”, nr.1/2016

Advertisements